SDH SDH Klučov
- Zpět - Školení v Sedlišti
07.11.2008

Tak jako každý rok se někteří členové našich sborů pracující s mládeží vydali na pravidelné školení vedoucích a instruktorů mládeže do Sedliště. Akce pořádaná tradičně okresní radou mládeže v Kolíně se však tentokrát odehrávala v trochu jiné režii. Změnou proti minulým letům bylo už striktní stanovení počtů účastníků z jednotlivých sborů. Kde jsou ty roky, kdy největší počet lidí byl ze sboru, kde se pracovalo sotva s jedním družstvem. Hlavní změnou ale byla úplně jiná organizace vlastního školení. V pátek večer se celá naše parta rozdělila na tři skupiny, které se vystřídaly na jednotlivých pracovištích. Na jednom školil Martin pedagogiku, na dalším Kamila zdravovědu a dále Mirka psychologii. Celý večer probíhal v pohodové atmosféře až na závěrečné zjištění, že v chatkách jsou odmontované elektrické přímotopy a kdo chce trochu tepla, musí si ho tvrdě vybojovat soubojem s kamny na dříví, do kterých se opravdu ty velké špalky sotva vešly. Každopádně jsme chladnou noc všichni ve zdraví přežili, nikdo do rána neumrzl a ti co chtěli opravdu nad zimou zvítězit, museli za noc i několikrát zatápět.

Druhý den se všichni rozdělili do dvou skupin, nazveme je prvňáci a druháci. Mezi prvňáky se zařadili ti, co obnovovali stupeň „Minimum“ včetně těch, kteří jej chtěli teprve získat. Ve druhé partě pak byli ti, co obnovovali stupeň II. „Vedoucí“ nebo jej chtěli získat.
Na dvě party se rozdělili i školitelé, Mirka s Martin si vzali na starost základy práce s mládeží a Kamila s Honzou se ujali výkladu pravidel soutěží.

Největší perličkou školení asi byla prezentace druháků, kteří měli za úkol všem ostatním předvést samostatnou práci na téma „Jak připravit akci“. Po jednotlivých sborech se tak zpracovávala témata, jak připravit letní tábor, zimní tábor, výlet na kolech apod. Všichni tento úkol zpracovali opravdu zodpovědně a tak se i ti noví mohli seznámit s možnostmi, co vše se dá s kolektivem dětí podnikat, ale zároveň i co vše je k realizaci takové akce nezbytné připravit a zajistit.

Závěrem lze říci, že tentokrát se školení povedlo. Celou akci provázela bezva klidná atmosféra, všichni účastníci měli o akci opravdový zájem a proto se taky školitelům dobře přednášelo.


PS: Pro ty, kteří čtete naše stránky a školení jste se zúčastnili. Za OORM vám děkujeme za vaše vzorné chování a i proto se těšíme na setkání s vámi i příště.



Text i foto: Kamila


Další akce

Nejsou definovány žádné akce