SDH SDH Klučov
- Zpět - 120. výročí SDH Topol
22.07.2006
  Při pohledu na aktuality na našich stránkách jsem usoudil, že se tady v poslední době nic nového neobjevilo, což je v médiích v tuto dobu normální – „okurková sezóna“. Chci se s Vámi proto podělit o příjemný zážitek z minulé soboty. Kamarádi mě pozvali do rodné obce Topol, kde se slavilo 120. výročí založení sboru dobrovolných hasičů. Takové pozvání nešlo odmítnout, už proto, že v tomto sboru jsem téměř před 50 lety na vlastní kůži poznával, co je to proudnice, troják, béčko a céčko.Taky jsem se tady ale učil, jak se musí makat v partě, kde výkon a výsledky družstva v soutěžích, závisí na každém jednotlivci, to ale přeci všichni dobře znáte. Tuto moji vzpomínku připomíná mě i ostatním kamarádům Topolákům 3. obrázek.
  Oslava byla pojata ve velkém stylu s řadou význačných hostí a spřátelených sborů, jmenovat si nedovolím, abych na někoho nezapoměl. Oslavy byly zahájeny slavnostním nástupem, následoval průvod obcí s položením věnce u pomníku padlých, zastávkou u místní kaple, kde pan farář požehnal „našim zbraním“. Průvod uzavírala ukázka hasičské techniky začínající krásně zrestaurovanými veterány a končící nejmodernější profesionální hasičskou technikou. Více Vám přiblíží obrázky. Program pokračoval v místním sportovním areálu požárními útoky, které byly pro tuto příležitost poněkud modifikovány. Proudaři se museli k cílům dopravit specielním zásahovým vozidlem a zpět na základnu se vrátit na člunu s vlastním pohonem napříč místním rybníkem. Dále následovaly ukázky hasičské techniky – 40 metrového výsuvného žebříku z HZS Kolín, na kterém předvedla lezecká skupina Paramo Pardubice své umění. Členové HZS Chrudim předvedli ukázku vyproštění zraněných z havarovaného vozidla. Nabitý program byl doplněn seskokem parašutistů, ukázkou výcviku psů a dalšími zajímavostmi.
  K tomu všemu samozřejmě nechyběl hudební doprovod, vynikající hlinecké pivo Rychtář (chladicí agregáty ovšem nestačily množství protékajícího piva ve třicetistupňovém vedru dostatečně chladit), něco voňavého k zakousnutí přímo z udírny a ke kávě zase něco sladkého od místních cukrářek.
  Celé vydařené odpoledne bylo navíc příjemným místem pro setkání rodáků z Topole, kterých se tu sešlo opravdu hodně. Těším se na další podobnou akci a myslím, že nejsem sám.

  Jirka - (za mlada levý proud)
  Foto: Jirka + Vašek

Další akce

Nejsou definovány žádné akce