SDH SDH Klučov
- Zpět - Stříbrná Skalice
2007

Putování Odyssea

„Po desetileté válce v Tróji Odysseus nalodil své muže na lodě a vypravil se zpět k domovu, do své rodné Ithaky.“: tak se píše v bájích. A jak to bylo u nás???

V Klučově a následně v Bylanech jsme se nalodili na kola a vyrazili na devítidenní tábor ke Stříbrné Skalici. Nikdo netušil, že tento tábor bude dobrodružný, veselý, hravý ale i naučný. Po ubytování a vybalení jsme dali dohromady všechny zúčastněné a rozdělili se do posádek. Každý vedoucí dostal svou posádku a loď. Jako správní mořeplavci si posádky vymysleli jméno lodi, nakreslili svou vlajku a pro sjednocení nabatikovali svůj mořeplavecký oděv. Na dlouhou cestu se tak vydaly koráby se jmény: Galeona, Antitroya, Černá perla a Myrmidona. Bohové a nepříznivé větry však lodě neposlali hned k domovu, ale cestou je čekala spoustu zastávek a nebezpečných překážek.

U mysu Maleje se Odysseus a jeho muži setkali s Lotofágy a ochutnali sladké plody lotosu, což vedlo k zapomnění. U jednookého Kyklopa Polyféma musela posádka využít své chytrosti, aby nepřišla o život. U krále Ailose – boha větru, získali vzácný dar a pro svou zvědavost se dostali ke kouzelnici Kirké, která ze zloby proměnila celou posádku v prasata. Ještě že Odysseus je hlava moudrá a dokázal čarodějnici přelstít. Plavba pokračovala dál k setkání se Skyllou a Charybdou – nejobávanějšími obludami mezi námořníky. Charybda však nenasávala vodu do svého hrtanu a tak se Odysseus mohl i přes zákaz najíst Helliových ovcí. To však rozzlobilo Poseidona a ten všechny koráby poslal ke krásné nymfě Kalypsó, která držela Odyssea jako svého milence celých sedm let na svém ostrově. Cestou ještě museli čelit zpívajícím Sirénám, které vábily zatoulané námořníky na svá skaliska. Nakonec Odysseus už viděl Ithaku, když jeho koráb naposledy narazil na pevninu krále Alkióna – vládce Fajáků. Na důkaz přátelství mu král věnoval rychlé lodě a Odysseus se tak mohl vydat za svou krásnou ženou Penelopé, o kterou však musel ještě bojovat s jejími nápadníky.

Zdá se to jako neuvěřitelný týden plný zážitků a dobrodružství, ale opravdu, vším tím jsme propluli. A jestli si někdo myslí, že jsme si jenom hráli, tak to není pravda. Skoro každé odpoledne se posádky rozdělili do skupin dle cyklistické zdatnosti a vyrazili na cesty po okolí. V polovině pobytu jsme lodě opustili a vyrazili dokonce na celodenní výlet na kolech.

Jeden den jsme přivítali návštěvu mladých hasičů z Úval, kteří také tábořili ve Skalici. Hráli jsme s nimi hru na přísloví, proplutí mezi Skyllou a Charybdou a také došlo na odvetu z minulého roku ve vybíjené.

Počasí nám docela přálo. Proti loňskému roku se nám deště vyhýbaly, tak jsme si hry užili převážně za sluníčka. Pak už jen schází poděkovat všem vedoucím, kteří se podíleli na přípravě celotáborové hry a jako vždy největší dík si zaslouží kuchařky, které nás celý pobyt patřičně vykrmovaly. Při zpáteční cestě byly nářky na rozbitá kole pouze k smíchu. Bodejť by to jelo, když každý z nás přibral několik kil.



Foto: Jirka, Mirka, Lucka a Kamila
Text: Lucík


Další akce

Nejsou definovány žádné akce