SDH SDH Klučov
- Zpět - Rekonstrukce hasičárny
28.11.2014

Kolínský deník, 28.11.2014

Původně rozpadlá střecha, všechny trámy prohnilé, napadené dřevomorkou i červotočem, chatrné stropy, vydrolený beton, omítky opadané. Tak vypadala hasičská zbrojnice v Klučově ještě v létě. V neděli se slavnostně otevírá po velké rekonstrukci, kterou ovšem nedělala stavební firma, ale kompletně všechno udělali sami hasiči po odpoledních, po večerech, o víkendech.

„Musely se kompletně vyměnit podlahy, původně byly udělané z nekvalitního jílového písku a ještě jen pěticentimetrová vrstva," připomněl starosta SDH Klučov Jiří Podolák další práce v objektu. Mezi ně patřila ještě také rekonstrukce rozvodů elektřiny, odstranění a vybudování nového stropu, nové okno, oprava venkovních omítek, kompletní výměna krovů a latí a mnoho dalšího.

Od konce července chodili klučovští hasiči do zbrojnice brigádničit každou sobotu a neděli. Pravidelně se scházelo zhruba deset lidí, na větší akce typu betonování přišlo kolem 15 hasičů. „Chodili jsme i během týdne po práci alespoň od čtyř, pěti hodin do sedmi, abychom to stihli," říká starosta Podolák.

„Původně byla v hasičárně nízká vrata, ta se musela zvýšit (z 2,7 na tři metry průjezd). Prokopali jsme beton, aby ve zbrojnici nebyl schod půl metru, teď máme mezi garážemi schůdek jen 25 centimetrů," popisuje Jiří Podolák další z mnoha prací.

„Kluci, kteří chodili na brigády, při tom ještě jezdili po soutěžích. Třeba do deseti hodin dělali na hasičárně, pak se zaběhli domů převléknout a vyjížděli na soutěž," chválí Jiří Podolák.

Obci se podařilo na opravu hasičárny získat dotaci, ta ovšem hradila výhradně jen materiál. Část ještě obec doplatila ze svého rozpočtu – celkové náklady činily 374 tisíc korun. Hasiči odpracovali 1628 brigádnických hodin. V pátek by měla starostovi hasičů přijít ještě třešnička na dort – krásná cedule na fasádu hasičárny.

„Pokud má obec fungující hasiče, musí si je opečovávat," říká Jiří Maršálek, starosta obce. Ta nedávno svým hasičům pořídila druhé vozidlo, které nebylo kde garážovat. Nyní má v nové zbrojnici krásné stání.

Na vlastní oči se mohou obyvatelé obce o výsledku práce svých hasičů přesvědčit v neděli 30. listopadu, od 15 hodin je v hasičské zbrojnici den otevřených dveří. O hodinu později se slavnostně rozsvítí vánoční stromek hned kousek od hasičárny.



Text: Převzato z Kolínského deníku
Foto: Převážně Zdeněk, ale i Honza a Jirka


Další akce

Nejsou definovány žádné akce