SDH SDH Klučov
- Zpět - Pálení čarodějnic
30.04.2014

Lidé už po staletí věří, že o tak zvané Filipojakubské noci (noci ze 30.dubna na 1.května) je povětří plné čarodějnic letících na velký sabat. A jako ochranu před nimi zapalovali na kopcích a pahorcích ohně. Ani my jsme nezůstali výjimkou a velkou hranici jsme na Skále zapálili také. Moc nám to však nepomohlo - několik čarodějnic přistálo i u nás. Nakonec se ukázalo, že tyto čarodějnice jsou povahy dobré, přátelské a dokonce si ani nepečou děti k večeři, ale naopak si s nimi rády hrají. Díky nim si tak všichni, kteří se ten večer vyšplhali na kopec, mohli vyzkoušet nejrůznější čarodějnické dovednosti od létání na koštěti přes jasnovidectví až po vaření lektvarů. Odměnou po náročných úkolech byly dozlatova (no někdy spíš dočerna :-) ) opečené buřtíky, na kterých si pochutnali všichni včetně ježibab. Ty ještě stihly vyhlásit Miss čáry 2014, tedy soutěž o ,,nejkrásnější´´ malou čarodějnici“ a pak se s námi rozloučily, nasedly na svá košťata a zmizely za temným obzorem. Doufejme, že se jim tu líbilo a příští rok opět přiletí.

Po odletu čarodějnic pokračoval večer přátelským posezením doprovázeným živou hudbou. Společný čas příjemně ubíhal a s přibývajícími hodinami lidí ubývalo... až najednou bylo ráno, první máj, jitřní máj - úklidu čas. Kohoutů zněl ku vstávání hlas, kde borový zaváněl háj :-)

A tak jsme všichni přiložili ruku k dílu, vše uklidili a rozjeli se do svých domovů.

Letošnímu pálení čarodějnic nakonec přálo i počasí, takže si troufám označit tuto akci jako opravdu podařenou. A teď už nezbývá než těšit se na další rok.



Text: Lůca
Foto: Jirka


Další akce

Nejsou definovány žádné akce