SDH SDH Klučov
- Zpět - Povodně 2013
13.06.2013

Letošní povodně přišly rychle, ale pro většinu obcí okresu Kolín hlavně překvapivě, co se týče rozsahu. Všichni co bydlí v okolí potoka nebo řeky už si zvykli na každoroční výplach zahrady, případně lehce sklepů, ale to co přišlo letos nikdo opravdu nečekal. Voda přišla velmi rychle, ale hlavně se držela docela dlouho v korytě a tlačila vodu kanály všude možně. Jak říkají klučovští pamětníci: "To tady nepamatuji."

Naše jednotka byla povolána v neděli dopoledne, Jirka H s jednotkou v Poříčanech už v sobotu v noci. Čerpat se začalo v nejohroženějších místech, pomáhalo se zachraňovat, co se dalo. V odpoledních hodinách ztrácelo ale jakékoliv čerpání smysl, protože přítok vody byl mnohonásobně vyšší. Ve večerních hodinách dosáhla Šembera svého vrcholu a začala kulminovat, jak nyní slyšíme ve všech zprávách o povodních. Teprve v pondělí začala voda postupně opadávat a tak se mohla teprve začít systematicky vytlačovat z domů, sklepů a následně i zahrad. Jednotka se střídala v denních i nočních službách. Nepřetržitě poskytovala pomoc do středy a následně pak v odpoledních hodinách a večerech až do neděle. Bylo potřeba několikrát vyčerpat studně a to nejen v Klučově a v Poříčanech, ale i ve Lstiboři, kde zase pro změnu řádila Bylanka. V závěru mohu jen konstatovat, že všichni kdo se při letošních povodních zapojili, tak zaslouží veliké poděkování a úctu. Kluci makali dnem i nocí, ve vodě v blátě, klobouk dolů.



Zkusím vyjmenovat všechny, doufám, že na někoho nezapomenu:

Neděle - středa - celodenní služba při povodních
Jiří Podolák, Rudolf Hybler, Jiří Havlín, Jaroslav Doktor, Michal Havlín, Radek Podolák, Radek Měřička

Další neděle - čerpání studní
Jiří Podolák, Rudolf Hybler, Jiří Havlín, Michal Havlín, Radek Podolák, Radek Měřička, Zdeněk Měřička, Lukáš Kopecký, Filip Zumr, David Benešovský, Martin Pop

Od neděle do neděle - neustálý servis potřebného materiálu – elektrocentrál, čerpadel, vysoušečů dle potřeby, a to nejen pro Klučov a Poříčany, ale i pro spoustu dalších míst v povodí Vltavy a Labe Jiří Šeda



Text: Kamila
Foto: Jirka - Použil jsem i neaktuální obrázky z povodní 2010 v Liblicích, kde si naši kluci taky pěkně mákli. Letošní Klučov a Poříčany zdokumentovali Lůca, Kamila a Lucie a na závěr jsem přidal i pár obrázků z naší firemní pomoci. Obrázky jsou z našeho lomu Klecany, který je bezprostředně u Vltavy a z Dobkovic u Labe mezi Ústím a Děčínem.


Další akce

Nejsou definovány žádné akce